شعار افزایش صددرصدی درآمدهای مالیاتی در حالی از سوی یکی از کاندیداها برای جلب رای بیان می شود که اصناف و تولیدکنندگان در مورد افزایش مالیات واکنش منفی دارند.
پرداخت مالیات در سال های اخیر به دلیل وضعیت خاص اقتصادی از دغدغه های تولیدکنندگان و اصناف است و در حالی که دولت یازدهم با اصلاح قانون مالیات های مستقیم، نرخ مالیاتی را از 35 درصد به حداکثر 25 درصد کاهش داده است حالا یک نامزد ریاست جمهوری گفته در صورت پیروزی در انتخابات، درآمدهای مالیاتی را تا 100 درصد افزایش می دهد.
اما آیا این موضوع امکانپذیر است و در صورت تحقق، چه عواقبی برای اقتصاد کشور دارد؟
افزایش مالیات کشور به ١٠٠ برابر با عقل جور در نمیآید
علی فاضلی، رئیس اتاق اصناف که از طرح عدد و رقم بدون پشتوانه کارشناسی و در این کارزار انتخاباتی گلهمند است، گفته است: افزایش مالیات کشور به ١٠٠ برابر با عقل جور در نمیآید و معلوم است این موضوع بدون کار کارشناسی مطرح شده است.
او تأکید میکند: ۶۵٠ هزار واحد تولیدی، ٨۵٠ هزار واحد خدماتی و ٣٠٠ هزار واحد توزیعی وجود دارد. این واحدها در پرداخت مالیات فعلی مشکلاتی دارند، حالا چگونه برخیها از رشد مالیات به صورت غیرمنطقی حرف میزنند.
افزایش مالیات کارخانه ها را ورشکست و بیکاری را زیاد می کند
در همین راستا علی طیبنیا، وزیر اقتصاد هم به وعده سه برابر کردن یارانه و مالیات اشاره کرده و گفته است: درآمد نفتی ما در سال ۹۵ در شرایطی که تحریم برداشته شده و به اوج صادرات رسیدیم، ۷۲هزار میلیارد تومان بوده است بنابراین اگر در این شرایط بخواهیم یارانه را سه برابر کنیم، ناچاریم سه برابر کل درآمد نفتی هزینه کنیم تا بتوانیم یارانههای بیشتر را بپردازیم. تنها راه ممکن درحال حاضر سه برابر کردن مالیات است و اگر قرار باشد مالیات را سه برابر کنیم، اثر منفی روی معیشت و واحدهای تولیدی کشور خواهد داشت و همه را ورشکسته کرده و منجر به توسعه بیکاری در کشور میشود.
کارخانه ها حتی توانایی پرداخت ۵درصد مالیات بیشتر را ندارند
ابوالفضل روغنیگلپایگانی، رئیس کمیسیون صنایع و معادن اتاق بازرگانی ایران نیز یک فعال بخش خصوصی است که گفتههای وزیر اقتصاد و دارایی را مورد تأیید قرار داده و میگوید: در حالی برخی از کاندیداها از افزایش ١٠٠برابری مالیاتها در شرایط فعلی سخن میگویند که بنگاههای اقتصادی با رکود دست و پنجه نرم میکنند و حتی توانایی ۵درصد مالیات بیشتر پرداختکردن را ندارند. کار به جایی رسیده بود که در سالهای پیش از برجام فعالان اقتصادی بارها و بارها خواستار تقسیط بلندمدت یا فریز یا کاهش مالیاتهای پرداختیشان شدند.
افزایش 100 درصدی مالیات با هیچ معادله اقتصادی قابل تفسیر نیست
رییس سازمان امور مالیاتی هم در یک واکنش به صحبت های مطرح شده در خصوص افزایش صددرصدی درآمدهای مالیاتی، طی نامه ای به شرح وضعیت مالیاتی کشور پرداخت. در نامه سیدکامل تقوی نژاد آمده است: یکی از مشکلات واحدهای تولیدی کوچک و متوسط جهت دریافت تسهیلات بانکی، بدهیهای مالیاتی بود که سازمان امور مالیاتی با تقسیط پلکانی بدهی مالیاتی ۷۵۰۰ مودی شرایطی را فراهم آورد تا امکان ادامه فعالیت آنها با مشکل مواجه نشود.
وی در این نامه ابراز امیدواری کرده است که کاندیدای مود نظر «در ارایه موضوعات مرتبط با نظام مالیاتی در خلال برنامههای خود بیش از پیش نسبت به صحت و سقم مطالب» اطمینان حاصل نماید.
در ادامه نامه آمده است: «به عنوان مثال بیان این مطلب با جلوگیری از فرار مالیاتی در کشور میتوان درآمدهای مالیاتی را ۱۰۰ برابر افزایش داد که در بخشی از سخنان جنابعالی در سالن شهدای هفتم تیر تهران مطرح گردید، یک تناقض آشکار اقتصادی است چنانچه بخواهیم میزان فرار مالیاتی مورد اشاره از طرف جنابعالی را حذف نماییم بایستی در طی یک سال نه به میزان کل تولید ناخالص داخلی بلکه معادل هفت برابر آن مالیات وصول نماییم موضوعی که با هیچ معادله اقتصادی و مالی قابل تفسیر نیست.»
در نامه همچنین به ادعای کاندیدای مورد نظر درباره مالیات بر ارزش افزوده اشاره شده است: «همچنین جنابعالی در بخش دیگری از دیدگاههای خود در خصوص مالیات بر ارزش افزوده مطالبی را بیان نمودهاید.
مزید استحضار، مالیات بر ارزش افزوده، شفافیت اقتصادی را به دنبال دارد بهطوری که مقام معظم رهبری در خصوص معافیت مالیاتی آستان قدس رضوی و شرکتها و موسسات وابسته اشاره به این مهم میکند که معافیت آستان شامل مالیاتهای تکلیفی و مالیات بر ارزش افزوده نمیشود چرا که بایستی فعالیتهای اقتصادی شفاف و رقابتپذیرتر باشد.»
تاکید بر مبارزه با فرار مالیاتی و افزایش درآمدهای ناشی از پرداخت مالیات در حالی از سوی این کاندیدا بیان می شود که خود وی مدتی پیش در نامه ای به مقام معظم رهبری خواستار معافیت مالیاتی سازمان تحت نظرش یعنی آستان قدس رضوی شده بود.